„Bistranska“
Uzgajivačnica Njemačkih doga
Home
O nama
Novosti i događaji
Njemačka doga
Mužjaci
Ženke
Štenci
Legla
Linkovi
Kontaktirajte nas
Slike - Galerija
O rasi
Standard
O displaziji
Zubi
Pseća koža i dlaka
Standard

Originalni naziv pasmine: DEUTSCHE DOGGE 

 Njemačka Doga

F.C.I.-Standard    No. 235/10.04.2002/D

Porijeklo: Njemačka

Datum izdavanja pravovaljanog original-standarda: 13. ožujka, 2001.

Upotreba: Pas za pratnju, čuvanje i zaštitu

F.C.I.-Klasifikacija:
Grupa 2: Pinčeri, Šnauceri, Molosi, Švicarski planinac i ostale pasmine
Sekcija 2.I: Molosi, Dogoliki psi

Bez radnog ispita

POVIJESNI PREGLED:

Pretke današnje Njemačke Doge treba potražiti među starim “Bullenbeisser” i kod takozvanih “Hatz i Saurüden” , koji su između jakih Mastifa engleskog tipa i brzih, okretnih Hrtova.Naziv „Dogge“ je u početku značio velik i snažan pas bez označavanja pasminske pripadnosti. Kasnije su nazivi poput Ulmer Dogge, Englische Dogge, Danische Dogge, Hatzrüde, Saupacker i grosse Dogge, označavali te pse prema veličini i boji. Godine 1878. u Berlinu je osnovano Povjerenstvo sedmorice koje su činili aktivni uzgajivači i suci na čelu sa Dr. Bodinusom, koji je odlučio klasificirati sve gore navedene varijatete pod terminom „Deutsche Doggen“. S time je položena osnova za samostalni uzgoj  te njemačke pasmine. Prigodom izložbe u Berlinu 1880 g., formulirao se prvi standard za njemačke doge. O njemu je od 1888g. vodio brigu ''Deutsche Doggen Club 1888 e.V.''  i u toku godina je bio nekoliko puta izmjenjen. Sadašnji standard odgovara normama F.C.I.-a.

OPĆI IZGLED:

Svojim dostojanstvenim izgledom Njemačka Doga kombinira veliko, snažno i dobro građeno tijelo s dostojanstvom, snagom i elegancijom. Svojom masom uz ponosno držanje, skladanim izgledom, uravnoteženim obrisima, a posebno izražajnom glavom, Njemačka Doga djeluje kao plemeniti kip. Ona je Apolon među pasminama psećega svijeta.


VAŽNE PROPORCIJE:

Gotovo kvadratične građe, što se posebno odnosi na mužjake. Dužina tijela (od početka prsne kosti do početka sjednih kvrga) ne smije premašivati visinu psa u grebenu za više od 5% kod mužjaka, a 10% kod ženke.


PONAŠANJE/ TEMPERAMENT (NARAV):

Druželjubiv, privržen i odan svojim vlasnicima, a posebno djeci. Suzdržan spram nepoznatih. Traži se samouvjerenost, neustrašivost, lako vodljiv pas za pratnju i obitelj, sa visokim pragom osjetljivosti, te odsutnost agresivnosti.


GLAVA:   Čeoni dio:

LUBANJA:

U harmoniji sa cjelokupnom pojavom. Dugačka, uska, markantna, izražajna, lijepo isklesana (osobito ispod očiju). Nadočni lukovi dobro razvijeni, ali nisu izbočeni. Razdaljina od vrha nosa do stopa i od stopa do blago izraženog potiljnog izbočenja treba biti po mogućnosti jednaka. Gornje linije njuške i lubanje trebale bi biti  paralelne. Glava treba gledano od naprijed, dijelovati usko, a nosni hrbat što više široko. Mišići obraza su samo slabo naznačeni i nikako izbočeni.


STOP: Jasno naglašen

PREDIO LICA:

NOS:

Dobro razvijen, više širok nego okrugao, s velikim nosnicama. Treba biti crne boje s izuzetkom harlekina. U njih je poželjan nos crne boje, ali se tolerira  nos sa crnim oznakama ili u boji od mesa. Boja nosa plavih pasa je antracit (razvodnjena crna boja).


NJUŠKA:

Duboka i što je više moguće pravokutnog oblika. Dobro izaženi kutevi usnica. Tamno pigmentirane usnice. Kod harlekin doga toleriraju se nepotpuno pigmentirane usnice kao i usnice boje mesa

VILICA/ ZUBI:

Dobro razvijene široke vilice. Snažan, pravilan i potpun škarasti zagriz (42 zuba prema zubnoj formuli).

 

OČI:

Srednje veličine, živog, pametnog i prijateljskog izraza. Što je moguće više tamnije boje, bademastog oblika s dobro priljubljenim kapcima. Kod plavih doga toleriraju se malo svjetlije, a kod harlekina toleriraju se svjetlije i oči različite boje.

UŠI:

Prirodne viseće, visoko nasađene, srednje veličine i prednji rubovi priljubljeni uz obraze.

VRAT:

Dugačak, suh, mišićav. Dobro nasađen, lagano se smanjuje prema glavi, povijene linije. Nošen uspravno, ali nagnut blago prema naprijed.


TIJELO:

 

·         Greben: Najviša točka snažnoga tijela. Tvore ga vrhovi lopatica koji se protežu iznad kralježaka.

·         Leđa: Kratka i čvrsta, u gotovo ravnoj liniji koja se gotovo neprimjetno spušta prema stražnjem dijelu.

·         Slabine: Blago povijene, široke, snažnih mišića

·         Sapi: Široke, jake, mišičave. Blago padaju od kukova prema korijenu repa i neprimjetno se s njim spajaju.

·         Prsa: Doseže do laktova. Dobro zasvođena rebra koja se prostiru duboko u leđa. Prsa dobre širine s izraženim predprsjem.

·         Donja linija i trbuh: Trbuh dobro uvućen prema stražnjem dijelu, tvori lijepu krivulju s donjim dijelom prsnog koša.

 

REP:  

Doseže do skočnih zglobova. Visoko nasađen, širok, stanjuje se prema vrhu. U mirovanju visi prirodno zavijen. Kad je pas pozoran i u kretanju nošen poput sablje, ali ne značajno iznad leđne linije. Četkasta dlaka na repu je nepoželjna.

UDOVI:

PREDNJI UDOVI:

·         Ramena: Snažnih mišića. Dugačke koso postavljene lopatice s nadlakticom tvore kut od 100 do 110 stupnjeva.

·         Nadlaktice: Snažne i mišićave, priljubljene, nešto duže od lopatica.

·         Laktovi: Niti izbačeni, niti uleknuti.

·         Podlaktice: Snažne, mišićave. Gledano od naprijed i sa strane potpuno ravne.

·         Zglobovi došaplja: Snažni, čvrsti, samo blago izraženi u odnosu na strukturu podlaktice.

·         Došaplja: Snažna, ravna gledano od naprijed, a gledano sa strane neznatno su koso postavljena prema naprijed.

·         Prednje šape: Zaobljene, dobro zasvođene, zbijenih prstiju (mačje šape). Nokti kratki, snažni i što je moguće tamniji.

 

STRAŽNJI UDOVI:

Cijeli kostur je prekriven snažnim mišićima koji čine da sapi, kukovi i bedra djeluju široko i zaobljeno. Snažne stražnje noge su dobro kutovane, a gledano odostraga postavljene paralelno prema prednjim mogama.

·         Bedra: Dugačka, široka, mišićava

·         Koljena: Snažna, gotovo okomito postavljena pod kukom.

·         Podkoljenice: Dugačke, od prilike jednake dužine kao i bedra. Dobro mišićave.

·         Skočni zglobovi: Snažni, stabilni, niti se uvrću niti ne izvrću.

·         Došaplja: Kratka, snažna, gotovo okomito postavljena na tlo.

·         Stražnje šape: Zaobljene, dobro zasvođene, zbijenih prstiju (mačje šape). Nokti kratki, snažno i što je više moguće tamniji.

 

KRETANJE: Skladno, glatko, brzo prelazi terenom, izdašan korak, lagano elastično. Noge moraju biti paralelne u kretanju od naprijed i odostraga.


KOŽA:
Napeta. Jednobojni psi su dobro pigmentirani. Kod pasa harlekin boje dlaka i pigmentacija uglavnom odgovara oznakama po tijelu.

KRZNO:

·         Dlaka: Vrlo kratka, gusta i prilegnuta, sjajna.

·         Boja: Njemačke Doge se uzgajaju u tri samostalne varijacije: žuta i tigrasta, harlekin i crna te plava boja.

·         Žuta: svjetla jelenja do zlatne, poželjna crna maska. Nepoželjne su male bijele oznake po prsima i po šapama.

·         Tigrasta: Osnovna boja je sijetlo do zlatno jelenja sa crnim prugama što je moguće više pravilnim i jasno ocrtanim, koje se pružaju u pravcu rebara. Poželjna crna maska. Nepoželjne su male bijele oznake po prsima i po šapama.

·         Harlekin (takozvana Tiger Doga): Osnovna boja je čisto bijela, poželjno bez ikakvih nijansi ostalih boja. Preko cijelog tijela dobro raspodijeljenim, nejednakim, istrganim, sjajno crnim flekama. Sive ili smeđe oznake su nepoželjne.

·         Crna: Sjajna crna boja, dozvoljene bijele oznake. Tu je uključen i tzv. ''Mantel'' gdje crna boja prekriva tijelo poput plašta ili ogrtača, a njuška, grlo, prsa, trbuh, noge i vrh repa mogu biti bijele boje. Također psi čija je osnovna boja bijela, a imaju velike crne oznake zovu se ''Pločastima'' ili Platten.

·         Plavi: Čista čelično plava boja, bijele oznake po prsima i šapama su dozvoljene.


VELIČINA:

            Greben:         Kod mužjaka minimalno 80cm.
                                  Kod ženke minimalno 72cm.      

GREŠKE:

Svako odstupanje od standardom opisanih osobina smatra se greškom, a njezina težina se ocjenjuje prema stupnju izraženosti.

·         Opći izgled: Nedovoljno izražene spolne razlike u izgledu, neskladnost, prelagan ili pregrub izgled i građa.

·         Temperament: Pomanjkanje samopouzdanja, nervoza, razdražljivost.
Glava: Linije glave nisu paralelne, jabučasta lubanja, klinasta glava, preslabo izražen stop, i previše izraženi mišići obraza.

·         Njuška: šiljasta, bez labrnja, usne previše ovješene. Nosni hrbat konkavan (uleknut), konveksan (rimski nos), padajući u prednjem dijelu (orlovski nos).

·         Vilice/zubi: Bilo kakvo odstupanje od potpunosti zubala (osim odsutnosti pm1 u donjoj vilici koje se tolerira). Nepravilan položaj sjekutića ukoliko je zagriz još uvijek korektan. Premaleni zubi.

·         Oči: Opušteni kapci, vidljive pretjerano crvene sluzokože. Svjetle oči, prodorne, boje jantara. Riblje oči ili oči različitih boja u jednobojnih pasa, previše razmaknute oči ili previše zatvorene oči. Izbočene oči ili preduboko usađene oči.

·         Uši: Previsoko ili prenisko nasađene. Nošene razmaknuto od glave ili polegnute uz glavu.

·         Vrat: Kratak i debeo vrat, ovnujski vrat, podvaljak ili prelabava koža pod grlom.

·         Leđa: Uleknuta ili šaranasta leđa. Predugačka leđa. Leđna linija koja se diže prema stražnjem dijelu (nadgrađenost).

·         Sapi: Strme ili potpuno ravne.

·         Rep: Predebeo, predugačak, prekratak, prenisko nasađen, nošen previsoko iznad leđne linije. Rep s omčom ili zavijen rep, kao i rep nošen po strance. Oštećen rep, zadebljan na vrhu ili kupiran.

·         Prsni koš: Plosnata ili bačvasta rebra, prsa premalo široka ili duboka, prejako isturena prsna kost.

·         Donja linija: Linija trbuha nedovoljno uvučena. Prsne bradavice nedovoljno uvučene.

·         Prednje noge: Nedovoljno kutovane, tankih kostiju, slabih mišića. U stavu nisu okomite.

·         Ramena: Labava ili preteška. Strmo postavljene lopatice.

·         Laktovi: Labavi, uvrću se ili izvrću.

·         Podlaktice: Povijene, proširene iznad došaplja.

·         Zglob došaplja: Prošireno, izrazito slabo ili se presavija prema naprijed.

·         Došaplje: Previše povijeno ili sasvim okomito.

·         Stražnji udovi: Premalo ili previše kutovani. Kravljeg stava, međusobno usko ili preširoko postavljeni.

·         Skočni zglobovi: Pretjerano veliki ili nedovoljno čvrsti.

·         Šape: plosnate, raširenih prstiju, dugačke. Sa čaporcima.

·         Hod/kretanje: Preslabog iskoraka, nedovoljno slobodan u akciji. Često ili stalno u devinom hodu. Neusklađenih pokreta prednjih i stražnjih nogu.


DLAKA:          Dvostruka (gruba kratka dlaka), dlaka bez sjaja.


BOJA:

·         Žuti: sivo žuta boja , blijeda jelenja boja, isabella (blijeda) ili prljavo jelenja.

·         Tigrasti: osnovna boja srebrno plava ili isabella. Isprane (izbledjele) pruge.

·         Harlekin: osnovna boja prošarana plavo sivim pjegama. Oznake s velikim područjima žuto sive boje ili djelomično s plavo sivom bojom.

·         Crni: jelenja, smeđa ili plavo crna boja.

·         Plavi: jelenja ili crno plava boja.

 

OZBILJNE GREŠKE:

 

·         Temperament: plahost.

·         Vilice/ zubi: kliještast zagriz.

·         Oči: ektropija, entropija.

·         Rep: iskrivljen (deformacija jednog ili više kralježaka).

 

ELIMINIRAJUĆE GREŠKE:

 

·         Temperament: agresivnost, ugrizljivost usred straha.

·         Nos: boje jetre, razdvojene nosnice.

·         Vilice/ zubi: predgriz, podgriz, međusobno iskrivljene vilice.

·         Boja: žuti ili tigrasti psi sa bijelom lisom, sa bijelim ovratnikom, bijelim šapama ili bijelim čarapama i bijelim vrhom repa. Plavi psi sa bijelom lisom, bijelim ovratnikom, bijelim šapama ili čarapama i bijelim vrhom repa. Harlekin psi bez ikakvih područja crne boje (albino), gluhi. Tzv. ''Porcelan tigrovi'' (psi koji pokazuju dominantne oznake plave, sive, jelenje boje ili tigraste oznake). Tzv. ''Grautiger'' psi (psi kojima je osnovna boja siva sa crnim oznakama).

·         Visina: ispod minimalne visine.POZOR: Mužjaci moraju imati dva očito normalno razvijena testisa koji se u potpunosti nalaze u skrotumu.

 

 

   

 

01 - Nos

02 - Nosni hrbat

03 - Gornja usna

04 - Stop

05 - Obrazi

06 - Čeoni dio

07 - Grlo

08 - Uši

09 - Vrat

10 - Potiljak

11 - Greben

12 - Leđa

13 - Sapi

14 - Zdjelica

15 - Početak repa

16 - Rep

17 - Predprsje

18 - Prsni koš

19 - Podprsje

20 - Rame

21 - Nadlaktica

22 - Lakat

23 - Natkoljenica

24 - Zglob došaplja

25 - Prednje došaplje

26 - Prsti

27 - Penis

28 - Bedro

29 - Koljeno

30 - Butina

31 - Kutevi

32 - Skočni zglob

33 - Zadnje došaplje

 

 (Sa njemačkog preveo Zoran Jergović)

 

Home
O nama
Novosti i događaji
Njemačka doga
Mužjaci
Ženke
Štenci
Legla
Linkovi
Kontaktirajte nas
Slike - Galerija